Darmonderzoek

Wanneer je langsgaat bij de dokter of het ziekenhuis voor een darmonderzoek zal de dokter een kijkje willen nemen in je darmen. Dit wordt ook wel een coloscopie genoemd.

Ontlasting onderzoek

Je kunt ook een ontlasting onderzoek doen. Dit is een vorm van darmonderzoek maar dan aan de hand van je ontlasting. Een ontlasting onderzoek kan aangeven of een coloscopie daadwerkelijk nodig is. Als tijdens een ontlasting onderzoek al kenbaar wordt dat er geen tumoren of infecties in het darmkanaal bevinden dan heeft een coloscopie geen nut.

Daarnaast heeft een ontlasting onderzoek als voordeel dat je niet naar het ziekenhuis hoeft. Je kunt in dit geval namelijk zelf thuis je ontlasting opvangen en opsturen naar een laboratorium.

Ontlasting wordt dan wel gezien als iets smerigs maar het kan ons een hoop informatie geven of we wel gezond genoeg leven en waardoor bepaalde darmklachten door ontstaan. Met een darmonderzoek kan op efficiente wijze de oorzaak van bepaalde darmklachten achterhaald worden.

Darmonderzoek

darmonderzoekOm een darmonderzoek te kunnen doen via een coloscopie moeten je darmen helemaal leeg zijn. Voordat je een darmonderzoek doet moet je 24 uur op voorhand niet meer eten en krijg je vaak een medicijn om je darmen in combinatie met water te spoelen.

Om aan een darmonderzoek deel te kunnen nemen ben je verplicht om nuchter te zijn. Indien gewenst kan je tijdens het darmonderzoek een infuus krijgen om je slaperig te maken. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat het onderzoek pijnlijk is. Vandaar dat je dan in slaap gebracht kan worden.

De scoop waarmee het darmonderzoek gedaan wordt is erg wendbaar waardoor het met gemak de bochten in je darmen kan volgen. De arts brengt eerst de scoop tot het begin van je darm in en vanaf daar zal hij langzaamaan de scoop terugtrekken zodat hij op zijn gemak je darmen kan bekijken.

Op de scoop zit een klein instrument waarmee poliepen verwijderd kunnen worden of stukjes uit de darmwand kunnen worden gehaald voor nadere onderzoek.

Zelf een darmonderzoek doen

Met een darmonderzoek heb je tegenwoordig de mogelijkheid om zelf een darmonderzoek vanuit huis te doen. Hiervoor zijn er verschillende tooltjes die je kunnen helpen met je darmonderzoek.

Op de website van darmklachten.nl kunt u zelf een darmonderzoek aanvragen. Afhankelijk van welk onderzoek u wilt doen betaalt u ongeveer €39,- tot €299,- voor het onderzoek.